Başlangıç Sayfası Yap

Sık kullanılanlara ekle

 

İznik'e Hoş Geldiniz

   

İznik ve Ekonomi

İznik Ve Bağcılık

Eski potansiyelinde olmasa da günümüz İznik'inde yöreye has bir ürün Müşküle üzümü yaklaşık 4000 dönümlük arazide üretilmeye devam edilmektedir. Geçtiğimiz 20 yıl içinde zeytine yenik düşen ve sadece Çamdibi, Çakırca, Ömerli ve Akköy ovalarında yetiştirilen Müşküle üzümü yaklaşık 7-8 bin ton yıllık rekolte ile 2.5 trilyonluk bir ekonomik girdi sağlamaktadır. 60’lı yıllarda günde 10-15 tır dolusu müşküle üzümü Avrupa pazarlarına yollanıyordu. 0 yıllarda İznik çiftçisinin altın yılları idi. Ne acı ki; Hükümetlerin yanlış politikaları, yanlış pazarlama anlayışı, yanlış ilaçlama uygulaması ve gözü de gönlü de doymayan birkaç üçkağıtçının "şark kurnazlığı" nedeniyle bu altın yumurtlayan tavuğu kestik. Sonra dizlerimize çok vurduk, başımız iki elimiz arasında çok düşündük ama, iş işten geçmişti...

Zamanında Müsküle Üzümü       Zamanında Müsküle Üzümü    Zamanında Müsküle Üzümü

Avrupa kapıları yüzümüze kapanınca müşküle üzüm bağları bir bir elimizden çıktı, yerine başka başka ürünler koymağa çalıştık. Bazen başarılı olduk bazende sukutu hayale uğrayıp zaman yitirdik. Ama o altın yılları hiç unutmadık. Bilinçli ve çalışkan İznik çiftçisi o günlerden bu güne durmadan yeni arayışlara girdi. İsmail Öztürk, “İznik incisi”ni Mustafa Yılmaz,“Kokulu İtalyan”nı, Arif Aydın, “Ata sarısı”nı İznik Ovasın’da denedi...

 

Bu Öncü çiftçilerin yılmayan mücadelesini hep merakla izledik. Üçü de başarılı oldu, güzel sonuçlar aldılar. Ama bunların içinde “İznik incisi” (Yalovalı uzmanlar bizleri bağışlasınlar. Onlar her ne kadar “Yalova incisi” deseler de bu üzüm, ne Tarsusta, ne de ülkenin diğer yörelerinde İznik’teki sonuca ulaşamadı. Onun için bize bu “İZNİK İNCİSi” adını çok görmesinler. Laboratuar sahalarında döktükleri alın terlerini ve emeklerini her zaman şükranla anacağız) nefaseti, albenisi, verimi ve kesim zamanı ile İznikli çiftçinin tam arayıp bulamadığından...
Bu üzüm çeşit'i İznik toprağına ve iklimine çok uygun.Tam Mersin ve Tarsus üzümlerinin piyasadan çekildiği bir zamanda(20 Temmuz-10 Ağustos) olgunlaşıp kesime geliyor. Bu ara piyasaya İzmir-Manisa çekirdeksizi çıkmağa başlamış olsa da İznik incisi onlarla çok kolay rekabet edecek avantajlara sahip. Bir defa iç talep çok fazla.  Bu nedenle fiyatını bile kendimiz tespit ediyoruz. Üç yıldır çok iyi sonuçlar alınıyor. Gelin İznik İncisi’ni dünya'ya tanıtalım. Hem biz,hem ülkemiz kazansın. Ocak, Şubat, Mart ayları kesilen çubukları soğuk hava depolarında Mayısa kadar bekletip gözaşısı ya da kalemaşısı ile çok kısa bir sürede ürüne kavuşulduğu biliniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Sayfanın Son Değiştiriliş Tarihi:

Yukarı Çık   
 

  

Copyright © İznik Dizayn  - 2010                     Bu Site   İyad   Kurucu Üyesidir